Преди броени дни германското обществено-правно радио WDR публикува в своя профил

...
Преди броени дни германското обществено-правно радио WDR публикува в своя профил
Коментари Харесай

Песента "Баба ми върши еко свинщини" предизвика скандал в Германия

Преди броени дни немското обществено-правно радио WDR публикува в своя профил във Facebook музикален видеоклип, който разбуни духовете: в него детски хор извършва сатирична версия на една известна в Германия детска песничка. Оригиналът носи загалвието " Баба ми кара мотоциклет в кокошарника ", а сатиричната версия - " Баба ми прави еко свинщини ". Само за няколко часа под обявата се появиха над 15 000 коментара. Те бяха толкоз гневни, че радио WDR се видя насила да изтрие видеото.
 
Вълна от отвращение

Първата строфа на песничката, изпълнена от детския хор, звучи по този начин: " Баба ми кара мотор в курника. А това значи, че тя изразходва 1000 литра бензин всеки месец. Баба ми прави еко свинщини. "  В друга строфа на песничката се споделя: " Баба ми върви на доктор със супер мощния си автомобил, прегазва две бабички с старешки колички. "

Министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия, в която е седалището на радио WDR, написа в Туитър, че редакторите са " прекрачили границите на положителния усет и уважението към възрастните хора ".

Радио WDR очевидно бе ненадейно от вълната от отвращение. То излъчи особено предаване, в което слушатели имаха опцията да изразят мнението си по отношение на сатиричната ария. Програмният шеф Йохен Рауш изрази страдание и неведнъж се извини. А генералният шеф на радиото Том Буроу се включи в предаването и разгласи, че " видеото със злощастната песничка " е било грешка. Но и по негов адрес се изсипаха значително рецензии. И то най-много за реакцията му. Изданието " Цицеро " да вземем за пример счита, че по този начин той е навредил на обществено-правните медии. Том Буроу се повлия от рецензията на министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия. Така и по този начин някои хора смятат, че обществено-правните медии са подвластни от политиката. И в случай че те са търсели доказателство за това, реакцията на Буроу в този момент за тях е добре пристигнала, написа " Цицеро ".

Не всички схващат сатирата

Редакторският екип на WDR изрази страдание, че " сатирата е уязвила възприятията "  на хората. Целта била по-скоро със средствата на сатирата да се покаже " конфликтът между поколенията, показан от придвижването " Петъци за бъдещето " ( " Fridays for Future " ) ". Явно обаче задачата се е провалила. 

Според " Цицеро ", екипът на WDR просто е трябвало да добави уточнението, че сатирата няма потребност да се харесва на всички.

Оригиналът " Баба кара мотор в курника ":
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР